Ποιοί είμαστε

Η τοπική επιτροπή Σάμου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά την ίδρυση του μετώπου. Συστάθηκε από αγωνιστές του νησιού, παρεμβαίνει με τα μέλη της σε σωματεία, συλλόγους και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, και συμμαχεί στο κίνημα με δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υπόθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Ποιοι είμαστε…

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., συγκροτήθηκε στις 22 Μάρτη 2009 από δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Στη συγκρότησή της συνέβαλαν οι πολιτικές οργανώσεις ΑΚΟΣ – ΑΡΑΝ – ΑΡΑΣ – ΕΚΚΕ – ΝΑΡ – νΚΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ – ΟΚΔΕ (που αποχώρησε τον Μάη του 2009)– ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – ΣΕΚ που συμμετέχουν και στα μετωπικά σχήματα ΜΕ.Ρ.Α. και ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α, η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, αλλά και εκατοντάδες ανένταχτοι αγωνιστές. Ξεκίνησε με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ στις 31 Γενάρη 2009 και γεννήθηκε μέσα από δεκάδες συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, αμέσως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη.

IMG_4773

Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και είναι ανοιχτή σε κάθε συλλογικότητα, αγωνιστή και αγωνίστρια που μοιράζεται αυτές τις αγωνίες και αναζητήσεις. Στηρίζεται στην ενότητα δυνάμεων και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στις μεγάλες μάχες της προηγούμενης περιόδου: την κορύφωση της εξέγερσης του Δεκέμβρη, στις απεργίες για το ασφαλιστικό, στη μεγάλη απεργία διαρκείας των δασκάλων, στις φοιτητικές καταλήψεις, στην πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στις αντιπολεμικές και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, στον αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Επιδιώκουμε να παρέμβουμε σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου, ζητώντας τη στήριξη όλων εκείνων που σήμερα αναζητούν δρόμους αντίστασης, ρήξης και ανατροπής.

_______________________________________________________________________

To αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη Β συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκφράζεται στην απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στις 19/1/2014.

6296196616_fab14b825b_b
»Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζει σθεναρά τη «μη αναγνώριση του χρέους, την παύση πληρωμής και τη μονομερή διαγραφή του», απαντώντας στο δίλλημα που θα βρεθούν οι πόροι για να σώσουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ταμεία, τους δήμους και τις περιφέρειες που ρημάζουν από τις περικοπές του σφαγείου του Καλλικράτη.

Επίσης, διεκδικεί τις «εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο», με προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες. Για να σπάσει η ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης που είναι ο έλεγχος και οι ρεμούλες στη διαχείριση του χρήματος. Για την ενίσχυση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, από τις επιθέσεις που θα εξαπολύει η εργοδοσία και κάθε λογής κερδοσκόποι, θα απαιτηθεί ο γενικευμένος εργατικός και λαϊκός έλεγχος από τα όργανα του κινήματος, με αξιοποίηση της δύναμης της εργατικής τάξης και του κινήματός της.

Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επίσης, σημαίνει άμεση βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου λαού. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων και περικοπών, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Τη μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης. Δημόσιες επενδύσεις για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες με αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας ενάντια στους περιορισμούς του κεφαλαίου και της ΕΕ.Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στον σύγχρονο απολυταρχισμό του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ολοκληρωτική αντιπαράθεση με το σάπιο και υποταγμένο στα μεγάλα συμφέροντα αστικό πολιτικό σύστημα. Τιμωρία όσων υπηρέτησαν το σύστημα, συνεργάστηκαν με την τρόικα και ευθύνονται για τη σημερινή εξαθλίωση. Σημαίνει, επίσης , μια δημοκρατία των εργαζόμενων και για την εργαζόμενη πλειοψηφία με εγγύηση των δημόσιων αγαθών για όλους, με έμφαση στις μορφές άμεσης δημοκρατίας, με αιρετότητα και ανακλητότητα για τους πολιτικούς αντιπρόσωπους, με κατάργηση κάθε προνομίου, με όργανα εργατικής δημοκρατίας που θα αντικαταστήσουν την καπιταλιστική αυθαιρεσία.

Αντικαπιταλιστική ρήξη σημαίνει αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. ήταν είναι και θα είναι μηχανισμός του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Έχει στόχο της την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων της, για την κατάκτηση ενός παγκόσμιου ρόλου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ευρώ στον ανταγωνισμό του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Ε.Ε. προωθεί και ενισχύει αποφασιστικά τον ρόλο των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών χωρών και του κεφαλαίου τους που εφορμά από αυτές τις χώρες, και σε πρώτη γραμμή της Γερμανίας και των δορυφόρων της, βαθαίνοντας και οξύνοντας την ανισοτιμία και τους ανταγωνισμούς, κλιμακώνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και καταληστεύοντας τους φυσικούς πόρους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Με την Ε.Ε. καταργείται κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Όλες οι αποφάσεις μεταφέρονται στα περίκλειστα όργανα του πολυεθνικού κεφαλαίου και των τραπεζιτών απρόσιτα στους λαούς (κατοχύρωση του «ανεξάρτητού ρόλου της ΕΚΤ», αποφασιστικός ρόλος των «διορισμένων οργάνων» -ευρωπαϊκή επιτροπή-, η κατοχύρωση και επιβολή μορφών επιτροπείας τύπου τρόικας στους λαούς).

Η Ε.Ε. κατοχυρώνει και προστατεύει τους «δανειστές», που πλέον ανήκουν στο «δημόσιο τομέα». Για αυτό η ρήξη / αποδέσμευση από την Ε.Ε. είναι προϋπόθεση για να κοπεί η θηλιά του χρέους που σφίγγει η Ε.Κ.Τ. στο λαιμό των εργατών και των λαών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ε.Ε. βαθαίνει ποιοτικά τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, με πυρήνα τους μηχανισμούς της οικονομικής διακυβέρνησης: κατοχυρώνεται η εξοντωτική λιτότητα, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, η ακρωτηριασμένη δημοκρατία.

Η υποχρέωση για «ελλείμματα 0,5% του ΑΕΠ», η υποχρέωση για 1/20 μείωση του χρέους κάθε χρόνο, η μόνιμη επιτροπεία μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους, η προέγκριση των προϋπολογισμών από την Επιτροπή, τα πρόστιμα, η περικοπή των όποιων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για όποιον δεν συμμορφώνεται με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και τέλος η απαίτηση θεσμικής –συνταγματικής κατοχύρωσης αυτής της άθλιας πολιτικής στο εθνικό δίκαιο χαρακτηρίζουν την σημερινή Ε.Ε.

Η αντιδραστική συμφωνία για την τραπεζική ένωση στην Ε.Ε. και η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ (αντίστοιχα και με Καναδά), που προωθείται στα κρυφά, απειλούν να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και το περιβάλλον.

Αυτή η πολιτική των πολυεθνικών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών οδηγεί σε τεράστια κρίση εμπιστοσύνης την ΕΕ.

Χρειάζεται ταξική – διεθνιστική απάντηση αλλιώς τη δυσαρέσκεια και τον ευρωσκεπτικισμό θα καρπώνεται η εθνικιστική ακροδεξιά, λόγω και της απαράδεκτης στάσης υποταγής στον ευρωμονόδρομο εκ μέρους της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα κυβερνητικής διαχείρισης στα πλαίσια του συστήματος. Η εργατική τάξη θα το επιβάλει με τους αγώνες της ανοίγοντας την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η εργατική τάξη είναι ο πρωταγωνιστής και όχι ο θεατής και ο παθητικός ψηφοφόρος, που έχει τη δύναμη μέσα από τα δικά της όργανα (ξεκινώντας από τις σημερινές επιτροπές αγώνα και φτάνοντας σε μορφές δυαδικής εξουσίας αύριο) να καταχτήσει την πραγματική εξουσία στην οικονομία και στην κοινωνία συνολικά.

Ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας του προγράμματός μας, διευρύνει τη δυνατότητα μας να ερχόμαστε σε επαφή με τα πιο πρωτοπόρα τμήματα του κινήματος και τις αναζητήσεις τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να επιμείνει σ’ αυτόν τον προσανατολισμό συμβάλλοντας στο να υιοθετείται και από τα υπόλοιπα κομμάτια της Αριστεράς, ιδιαίτερα εκείνα που προχωράνε σε ρήξεις με τις ηγεσίες των ρεφοεμιστικών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και προσεγγίζουν μέσα από τους δικούς τους δρόμους, την ανάγκη μιας συνολικότερης ρήξης με το σύστημα.»

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
www.antarsya.gr

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΜΟΥ:
antarsyasamou@yahoo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s